lördag 14 maj 2016

VM match 5: Hjärtat i halsgropen och förstespaden klar

(Jacob Markström får förtroendet som etta resten av VM. FOTOWWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE/ARKIV)

Det var inte vackert, inte övertygande och det var med hjärtat i halsgropen på slutet . Men. Det var en seger och det var tre poäng då Tre Kronor slog Norge med 3-2 vid lunchtid under lördagen.

Gustaf Nyquist visade – som i alla matcher så här långt i detta mästerskap – vägen då han satte 1-0 efter femtiosex sekunder av andra perioden. Utan assist.

I tredje perioden smällde Martin Lundberg in en  retur till 0-2 trots att det var spel i boxplay. Mats Rosseli Olsen reducerade dryga minuten efter. Robert Rosén fick in en retur han med till 3-2 – nu i pp. Men det kom ny snabb replik, denna gång bara åtta sekunder senare av Andreas Martinsen efter att Norge plockat ut målvakten Lars Haugen.

En kvittering hängde sedan i luften, men en snabblåsande domare, gjorde att Norge inte fick till det där tredje målet (ska man väl vara ärlig att säga även om Jacob Markström mycket väl hade kunnat ta det skottet om det inte varit avblåst.  Men svettigt kändes det, verkligen.

Hur som. Tre pinnar blev det och efter matchen berättade Pär Mårts att Jacob Markström - som hade 91,43 i räddningsprocent och tog 32 skott mot Norge  – blir förstekeeper resten av turneringen. Klokt val även om Viktor Fasth varit helt okej men det har som sagt varit en extra känsla runt Markström. Harmoni och ett jävlar anamma i en fin kombo så han ser stark ut.

Sverige är just nu tvåa  med elva poäng bakom Tjeckien på fjorton pinnar. Men när jag skriver det har inte Ryssland och Schweiz spelat färdigt en och där luktar det rysk seger vilket skulle putta ner Sverige till tredjeplatsen i gruppen.

Tre Kronor spelar sin  nästa match redan i morgon,  men då på mer normal matchtid 19.15, mot Schweiz. Sedan väntar Ryssland på tisdag innan gruppspelet är färdigt och facit inför slutspelet är klart.